Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Şubat 19, 2024

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır

Müteahhi̇tli̇k Yetki̇ Belgesi̇ Nasıl Alınır

İnşaat projelerinde üstlenici veya ana yüklenici olarak görev alan kişi, müteahhit olarak bilinmektedir. Müteahhitler inşaat işini anlaşma şartlarına göre gerçekleştirmekte olan birey veya firma olarak adlandırılabilmektedir. Yapılan bu inşaat işinin büyük bir yapı olabileceği gibi küçük bir yapı olabileceğini de söylemek mümkün olmaktadır.

Müteahhitlik Nedir?

Müteahhit kelimesi Arapça bir kelime olarak üstlenici ve taahhüt eden anlamında kullanılmaktadır. İnşaatın tüm yapım sürecinin koordine edilmesi müteahhit tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yapılacak olan inşaat projesinde çalışanların işe alınmasında ve denetimlerin planlanma- yürütülme süreçlerinin denetlenmesinde görev almaktadır. Müteahhitlik yetki belgesi ve gerekli tüm konularda bilgi almak için Starbor firması ile iletişime geçebilirsiniz.

Nasıl Müteahhit Olunur?

Müteahhit olmak isteyen kişilerin üniversite mezunu olması gibi bir şart aranmamaktadır. Müteahhit olmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Başvuru için ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ne başvurarak Yeterlilik Belgesi almaları gerekmektedir. Aynı zamanda bazı üniversitelerde de müteahhitlik sertifika programları bulunmaktadır.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Müteahhitlik yetki belgesi, özellikle inşaat sektöründe faaliyet göstermek isteyen kişiler tarafından alınmalıdır. Müteahhitlik yetki belgesi almak için ilk olarak başvuru dilekçesinin yazılması gerekmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne bir başvuru dilekçesi yazılmalıdır. Ardından yapı müteahhitliği yetki belgesi başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Müteahhitlik yetki belgesinin alınması için gerekli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Gerekli belgeler;

Nüfus cüzdanı ,

Tapu fotokopisi,

Kayıtlı olunan ticari veya sanayi odasından müracaat yılına ait oda sicil kaydı,

Başvuru için istenilen ücretin yatırılmasına dair dekont olarak ifade edilebilir.

İstenilen ücret Halk bankasının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Ankara Kurumsal Şubesinin 118 kodlu hesabına yatırılmalıdır. Belgenin alınması için başvuru numarasının da alınması gerekmektedir. İl Müdürlüğüne şahsen veya telefon ile yapılan başvurularda referans numarası verilebilmektedir.

Yapılan başvuruda herhangi bir eksiklik, çelişki veya hata olması durumunda İl Müdürlüğü tarafından bilgilendirme yapılacaktır. Bulunan bu eksikliklerin ise giderilmesi gerekmektedir. Eksiklerin giderilmemesi durumunda ise başvurunun reddedilmesi söz konusu olmaktadır. Daha önceden mevcut olan yapı müteahhidi yetki belgelerinin numaralarını sorgulamakta mümkün olmaktadır.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Müteahhitlik yetki belgesinin alınması başvuru süreci ve inceleme aşamalarının olması nedeniyle biraz uzun sürebilmektedir. Genel olarak müteahhitlik yetki belgesi alma süreci şu şekilde ilerlemektedir. İlk adım başvuru dilekçesinin yazılması ve başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması olmalıdır.

Ardından nüfus cüzdanı fotokopisi, oda sicil kaydı, tapu fotokopisi gibi gerekli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Son olarak ise belirtilen ücretlerin yatırılmasının ardından başvuru süreci tamamlanacaktır.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Ne Kadar Geçerlidir?

Müteahhitlik yetki belgesi, başvuru tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerli olmaktadır. Bu sürenin sonunda ise belgenin yenilenmesi gerekmektedir. Müteahhitlik belgesini yenilemek için ise gerekli prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. Gerekli olan işlemler hakkında bilgi edinmek için Starbor firmasını arayarak gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Müteahhitlik Yetki Belgesinin Kaybedilmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Müteahhitlik yetki belgesinin kaybedilmesi durumunda ilk olarak kayıp bildirimi yapılması gerekmektedir. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne yazılı olarak bildirim yapılmalıdır. Kayıp belge dilekçesi yazıldıktan sonra bu dilekçede belgenin hangi tarihte ve nasıl kaybolduğunu açık bir şekilde belirtmek gerekmektedir.

Yetki belgesini yeniden almak için ise yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru formunun doldurulmasının ardından ise gerekli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Eksiklerin giderilmesinin ardından ise yeni yetki belgesinin alınması gerekmektedir.

 

Yorum Bırak

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

X

Teklif Formu

TEKLİF FORMU
"Lütfen aşağıdaki formu doldurup bize gönderiniz."